Avocat Consultanță Oferte Achiziții Publice


Pentru a evita, pe cât posibil, ca oferta ta să fie contestată
și descalificată, colaborează cu un Avocat Legio cu experiență în achiziții publice (inclusiv în procedura de contestație la CNSC a achizițiilor publice, reprezentare în instanță).
Scrie-ne acum pe WhatsApp.

Avocat Consultanță Oferte Achiziții Publice: Cine poate sesiza instanța/Consiliul CNSC, în cazul în care o procedură de achiziții publice nu respectă legea?


Orice participant la procedura de atribuire a unui contract de achiziții publice, care identifică nereguli referitoare la procedură, se poate adresa fie organului administrativ-jurisdicțional (Consiliului Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor), fie direct instanței de judecată, competentă.
Procedura contestațiilor formulate în materia achizițiilor publice este guvernată de Legea nr. 101/2016, privind remediile şi căile de atac în materie de atribuire a contractelor de achiziţie publică, a contractelor sectoriale şi a contractelor de concesiune de lucrări şi concesiune de servicii, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor.
Conform acestei legi, persoana care se consideră vătămată de un act al autorităţii contractante poate sesiza Consiliul în vederea anulării actului autorităţii contractante, obligării acesteia la emiterea unui act sau la adoptarea de măsuri de remediere, precum şi pentru recunoaşterea dreptului pretins sau a interesului legitim.

Avocat Consultanță Oferte Achiziții Publice: Trebuie să aștept rezultatul procedurii sau pot supune controlului Consiliului/instanței eventuale nerespectări ale legislației?


În etapa de depunere a solicitărilor de participare/ofertelor/proiectelor, pot apărea diferite incidente procedurale, legate de – maniera de impunere a criteriilor de calificare și selecție, solicitarea de clarificări.
În practică, se ivesc deseori situații când autoritatea contractantă impune condiții restrictive, care afectează libera concurență.
De asemenea, criteriile pot fi neclare, și este necesară solicitarea de clarificări, pentru ca oferta să fie întocmită corespunzător.
Și autoritatea contractantă, la rândul ei, poate avea neclarități, în legătură cu oferta depusă, și poate solicta clarificări ofertanților. Răspunsul la aceste clarificări, poate avea un rol hotărâtor în cauză, autoritatea contractantă, în situația unui răspuns neconcludent, putând decide declararea ofertei ca inacceptabilă.

Avocat Consultanță Oferte Achiziții Publice: În ce termen pot contesta documentația de atribuire?


Persoana care se consideră vătămată de un act al autorităţii contractante poate sesiza Consiliul în vederea anulării actului autorităţii contractante, obligării acesteia la emiterea unui act sau la adoptarea de măsuri de remediere, precum şi pentru recunoaşterea dreptului pretins sau a interesului legitim, în termen de:
- 10 zile, începând cu ziua următoare luării la cunoştinţă despre actul autorităţii contractante considerat nelegal, în cazul în care valoarea estimată a procedurii de achiziţie publică/sectorial sau de concesiune este egală sau mai mare decât pragurile valorice în raport cu care este obligatorie transmiterea spre publicare către Jurnalul Oficial al Uniunii Europene a anunţurilor de participare
- 7 zile, începând cu ziua următoare luării la cunoştinţă despre actul autorităţii contractante considerat nelegal, în cazul în care valoarea estimată a procedurii de achiziţie publică/sectorială sau de concesiune este mai mică decât pragurile valorice în raport cu care este obligatorie transmiterea spre publicare către Jurnalul Oficial al Uniunii Europene a anunţurilor de participare;
Cum contestaţia priveşte conţinutul documentaţiei de atribuire, publicată în Sistemul electronic de achiziţii publice, data luării la cunoştinţă este data publicării documentaţiei de atribuire.

Avocat Consultanță Oferte Achiziții Publice: Ce formă trebuie să aibă contestația?


Contestaţia se formulează în scris şi trebuie să conţină următoarele elemente:
a) numele şi prenumele, domiciliul sau reşedinţa, codul de identificare fiscală al contestatorului persoană fizică ori, după caz, pentru persoanele juridice, denumirea, sediul, codul unic de înregistrare, numărul de înmatriculare în registrul comerţului, persoanele care le reprezintă şi în ce calitate. Se indică şi adresa de poştă electronică, numărul de telefon şi numărul de fax, după caz, la care poate fi comunicat orice act procedural. Contestatorul care locuieşte în străinătate indică, pentru celeritate, şi domiciliul ales sau reşedinţa din România unde urmează să i se transmită comunicările privind soluţionarea contestaţiei;
b) denumirea şi sediul autorităţii contractante;
c) denumirea obiectului contractului, procedura de atribuire aplicată, după caz, numărul şi data anunţului de participare din SEAP; d)precizarea actului atacat al autorităţii contractante;
e) obiectul contestaţiei; f)motivarea în fapt şi în drept a contestaţiei;
g) mijloacele de probă pe care se sprijină contestaţia, în măsura în care este posibil;
h) semnătura contestatorului persoană fizică sau a reprezentantului persoanei juridice ;

Pentru judecarea constestației, de către CNSC, este necesară achitarea unei cauțiuni:
O condiție de admisibilitate, o constituie depunerea dovezii achitării unei cauțiuni, care are un cuantum de 2% din valoarea estimată, cu un cuantum maxim plafonat, așa cum se prevede la art. 611 din Legea nr. 101/2016.

Avocat Consultanță Oferte Achiziții Publice: Este necesară prezența în fața Consiliului/Instanței?


Procedura în faţa Consiliului este scrisă, iar părţile sunt audiate numai dacă acest lucru este considerat necesar de către completul de soluţionare a contestaţiei. Părţile pot fi reprezentate de avocaţi, care pot depune concluzii scrise în cursul procedurii.
În fața instanței, puteți fi reprezentați de către avocat, nefiind necesară prezența contestatorului.

Avocat Consultanță Oferte Achiziții Publice: Care este durata procedurii în fața Consiliului?



Consiliul soluţionează pe fond contestaţia în termen de 20 de zile de la data primirii dosarului achiziţiei publice, comunicat de către autoritatea contractantă. În cazuri temeinic justificate, termenul de soluţionare a contestaţiei poate fi prelungit cu 10 zile, prelungirea fiind comunicată autorităţii contractante.

Avocat Consultanță Oferte Achiziții Publice: Care sunt costurile?


Costurile pentru Consultanță Oferte Achiziții Publice depind de complexitatea ofertei, de timpul și resursele necesare pentru documentare și asistență juridică.
Dacă se ajunge la contestație la CNSC costul pentru formularea contestației constau în achitarea cauțiunii (conform legii) și a onorariului avocațial.
Cauțiunea pentru contestație se va recupera după soluționarea definitivă a acesteia. Onorariul avocațial pentru contestație va fi în funcție de complexitatea cauzei.

Avocat Consultanță Oferte Achiziții Publice: Cu ce te ajutăm


1. Studiem documentația achiziției, oferta;
2. Oferim consultanță referitoare la legalitatea procedurii;
3. Redactăm contestația/plângerea la CNSC/instanță;
4. Formulăm concluzii scrise/apărări suplimentare în procedura derulată în fața Consiliului/a instanței ;

Cere informații / Trimite documente
Legio: Avocat Achizitii publice / Avocat Business - Scrie-ne