Avocat Recunoașterea Hotărârilor Străine: EXEQUATUR


Hotărârile care sunt pronunțate în altă țară, pot produce efecte pe teritoriul României?
Hotărârile străine sunt recunoscute de plin drept în România, dacă se referă la statutul personal al cetăţenilor statului unde au fost pronunţate sau dacă, fiind pronunţate într-un stat terţ, au fost recunoscute mai întâi în statul de cetăţenie al fiecărei părţi ori, în lipsă de recunoaştere, au fost pronunţate în baza legii determinate ca aplicabilă conform dreptului internaţional privat român, nu sunt contrarii ordinii publice de drept internaţional privat român şi a fost respectat dreptul la apărare.
Hotărârile referitoare la alte procese, precum divorțurile, obligațiile părintești, pot fi recunoscute în România, spre a beneficia de autoritatea lucrului judecat și a fi puse în executare.

Avocat Recunoașterea Hotărârilor Străine: Care sunt condițiile, necesar a fi îndeplinite, pentru a obține recunoașterea hotărârii străine?


a) hotărârea este definitivă potrivit legii statului unde a fost pronunţată;
b) instanţa care a pronunţat-o a avut, potrivit legii statului de sediu, competenţa să judece procesul fără însă a fi întemeiată exclusiv pe prezenţa pârâtului ori a unor bunuri ale sale fără legătură directă cu litigiul în statul de sediu al respectivei jurisdicţii;
c) există reciprocitate în ceea ce priveşte efectele hotărârilor străine între România şi statul instanţei care a pronunţat hotărârea.

Avocat Recunoașterea Hotărârilor Străine: Cum pot obține recunoaterea hotărârii judecătorești vizate?


Se formulează o cerere, întocmită în conformitate cu Codul de procedură civilă, prin care este demonstrată îndeplinirea condițiilor prevăzute de lege, în materie. La cerere se anexează documente doveditoare.

Avocat Recunoașterea Hotărârilor Străine: Care este instanța competentă să dispună recunoașterea hotărârii străine?


 Cererea de recunoaştere se rezolvă pe cale principală de tribunalul în circumscripţia căruia îşi are domiciliul sau, după caz, sediul cel care a refuzat recunoaşterea hotărârii străine.
 În cazul imposibilităţii de determinare a tribunalului, competenţa aparţine Tribunalului Bucureşti.

Avocat Recunoașterea Hotărârilor Străine: Ce documente trebuie depuse, la dosarul cauzei?


Cerere de recunoaștere, trebuie însoțită de următoarele acte:
a) hotărârea străină, în original cu apostilă/supralegalizare şi copie conform cu originalul;
b) dovada caracterului definitiv al acesteia;
c) copia dovezii de înmânare a citaţiei şi a actului de sesizare, comunicate părţii care a fost lipsă în instanţa străină, sau orice alt act oficial care să ateste că citaţia şi actul de sesizare au fost cunoscute, în timp util, de către partea împotriva căreia s-a pronunţat hotărârea;
d) orice alt act de natură să probeze, în completare, că hotărârea străină îndeplineşte celelalte condiţii prevăzute de Codul de procedură civilă, pentru a fi recunoscută;

Avocat Recunoașterea Hotărârilor Străine: Traducerea documentelor


Actele vor fi însoţite de traduceri autorizate şi vor fi supralegalizate. Supralegalizarea nu se cere în cazul în care părţile sunt de acord cu depunerea de copii certificate pentru conformitate.
Hotărârea a cărei recunoaștere se solicită, va fi tradusă în limba română de către un traducător autorizat de Ministerul Justiției şi legalizată de către un notar public

Avocat Recunoașterea Hotărârilor Străine: Care este procedura judecării cererii de recunoaștere a hotărârii străine?


 Cererea de recunoaştere a hotărârii străine se soluţionează de către instanța competentă, analizând documentele anexate, după citarea părţilor.
Cererea poate fi soluţionată fără citarea părţilor, dacă din hotărârea străină rezultă că pârâtul a fost de acord cu admiterea acţiunii.
Hotărârea de exequatur motivată se comunică părților la domiciliul/domiciliul procesual ales indicat în cererea de învestire a instanței.

Avocat Recunoașterea Hotărârilor Străine: Trebuie să mă prezint personal, în fața instanței?


Nu, în procedura recunoașterii hotărârii străine, părțile pot fi reprezentate de avocatul ales, care se va ocupa de redactarea cererii, depunerea documentelor și de reprezentarea în fața instanței de judecată la termene.

Avocat Recunoașterea Hotărârilor Străine: Cât durează?


Procedura poate dura între 2 luni și 6 luni, în funcție de instanță.

Avocat Recunoașterea Hotărârilor Străine: Cât costă procedura de recunoaștere?


Costurile presupuse de această procedură, constau în onorariul avocațial achitat pentru serviciile de reprezentare și redactare cerere. Cererea va fi însoțită de dovada achitării taxei judiciare de timbru în cuantum de 20 lei.

Recunoașterea hotărârii străine poate fi obținută fără niciun drum în țară, apelând la serviciile specializate ale unui avocat cu experiență în Recunoașterea Hotărârilor Străine.

Cere informații / Trimite documente
Legio: Avocat Achizitii publice / Avocat Business - Scrie-ne