Contestație Achiziții Publice: Despre CNSC
Procedura contestațiilor formulate în materia achizițiilor publice este guvernată de Legea nr. 101/2016, privind remediile şi căile de atac în materie de atribuire a contractelor de achiziţie publică, a contractelor sectoriale şi a contractelor de concesiune de lucrări şi concesiune de servicii, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor - CNSC.
Conform acestei legi, persoana care se consideră vătămată de un act al autorităţii contractante poate sesiza CNSC sau instanța în vederea anulării actului autorităţii contractante, obligării acesteia la emiterea unui act sau la adoptarea de măsuri de remediere, precum şi pentru recunoaşterea dreptului pretins sau a interesului legitim.
Contestație CNSC Achiziții Publice: În ce termen poate fi contestat rezultatul procedurii de achiziție?
Persoana care se consideră vătămată de un act al autorităţii contractante poate sesiza Consiliul în vederea anulării actului autorităţii contractante, obligării acesteia la emiterea unui act sau la adoptarea de măsuri de remediere, precum şi pentru recunoaşterea dreptului pretins sau a interesului legitim, în termen de:
- 10 zile, începând cu ziua următoare luării la cunoştinţă despre actul autorităţii contractante considerat nelegal, în cazul în care valoarea estimată a procedurii de achiziţie publică/sectorial sau de concesiune este egală sau mai mare decât pragurile valorice în raport cu care este obligatorie transmiterea spre publicare către Jurnalul Oficial al Uniunii Europene a anunţurilor de participare
- 7 zile, începând cu ziua următoare luării la cunoştinţă despre actul autorităţii contractante considerat nelegal, în cazul în care valoarea estimată a procedurii de achiziţie publică/sectorială sau de concesiune este mai mică decât pragurile valorice în raport cu care este obligatorie transmiterea spre publicare către Jurnalul Oficial al Uniunii Europene a anunţurilor de participare;
În cazul în care contestaţia priveşte conţinutul documentaţiei de atribuire, publicată în Sistemul electronic de achiziţii publice, denumit în continuare SEAP, data luării la cunoştinţă este data publicării documentaţiei de atribuire.
Contestație CNSC Achiziții Publice: Ce formă trebuie să aibă contestația?
Contestaţia se formulează în scris şi trebuie să conţină următoarele elemente:
a) numele şi prenumele, domiciliul sau reşedinţa, codul de identificare fiscală al contestatorului persoană fizică ori, după caz, pentru persoanele juridice, denumirea, sediul, codul unic de înregistrare, numărul de înmatriculare în registrul comerţului, persoanele care le reprezintă şi în ce calitate. Se indică şi adresa de poştă electronică, numărul de telefon şi numărul de fax, după caz, la care poate fi comunicat orice act procedural. Contestatorul care locuieşte în străinătate indică, pentru celeritate, şi domiciliul ales sau reşedinţa din România unde urmează să i se transmită comunicările privind soluţionarea contestaţiei;
b) denumirea şi sediul autorităţii contractante;
c) denumirea obiectului contractului, procedura de atribuire aplicată, după caz, numărul şi data anunţului de participare din SEAP;
d)precizarea actului atacat al autorităţii contractante;
e) obiectul contestaţiei; f)motivarea în fapt şi în drept a contestaţiei;
g) mijloacele de probă pe care se sprijină contestaţia, în măsura în care este posibil;
h) semnătura contestatorului persoană fizică sau a reprezentantului persoanei juridice ;
Contestație CNSC Achiziții Publice: Cauțiune
Pentru judecare a uneicontestații la CNSC este necesară achitarea unei cauțiuni care are un cuantum de 2% din valoarea estimată, cu un cuantum maxim plafonat, așa cum se prevede la art. 611 din Legea nr. 101/2016.
Contestație CNSC Achiziții Publice: Este necesară prezența în fața Consiliului/Instanței?
Procedura în faţa CNSC este scrisă, iar părţile sunt audiate numai dacă acest lucru este considerat necesar de către completul de soluţionare a contestaţiei.
Părţile pot fi reprezentate de avocaţi, care pot depune concluzii scrise în cursul procedurii.
În fața instanței, puteți fi reprezentați de către avocat, nefiind necesară prezența contestatorului.
Contestație CNSC - Scrie-ne pe WhatsApp pentru asistență
Contestație CNSC Achiziții Publice: Care este durata procedurii în fața Consiliului?
CNSC soluţionează pe fond contestaţia în termen de 20 de zile de la data primirii dosarului achiziţiei publice, comunicat de către autoritatea contractantă.
În cazuri temeinic justificate, termenul de soluţionare a contestaţiei poate fi prelungit cu 10 zile, prelungirea fiind comunicată autorităţii contractante.
Contestație CNSC Achiziții Publice: Ce soluții poate pronunța Consiliul?
CNSC examinează din punctul de vedere al legalităţii şi temeiniciei actul atacat şi poate:
✓ pronunţa o decizie prin care îl anulează în tot sau în parte;
✓ obliga autoritatea contractantă să emită un act/să adopte măsurile necesare restabilirii legalităţii, cu indicarea clară şi precisă a operaţiunilor care urmează a fi realizate de autoritatea contractantă;
✓ anula procedura de atribuire, în situaţia în care nu este posibilă remedierea actului atacat.
Contestație CNSC Achiziții Publice: Decizia CNSC este definitivă?
Deciziile privind soluţionarea contestaţiei la CNSC pot fi atacate de către autoritatea contractantă şi/sau de către orice persoană vătămată de măsurile dispuse de Consiliu cu plângere la instanţa de judecată competentă, atât pentru motive de nelegalitate, cât şi de netemeinicie, în termen de 10 zile de la comunicare pentru părţile cauzei, respectiv de la data luării la cunoştinţă de către alte persoane vătămate.
Contestație CNSC Achiziții Publice: Care este instanța competentă?
Instanţa competentă să soluţioneze plângerea formulată împotriva deciziei pronunţate de CNSC este curtea de apel, secţia de contencios administrativ şi fiscal, în a cărei rază teritorială se află sediul autorităţii contractante.
Plângerile se soluţionează de complete specializate în achiziţii publice.
Instanţa competentă să soluţioneze plângerea formulată împotriva deciziei pronunţate de CNSC privind procedurile de atribuire de servicii şi/sau lucrări aferente infrastructurii de transport de interes naţional, astfel cum este definită de legislaţia în vigoare, este Curtea de Apel Bucureşti, Secţia contencios administrativ şi fiscal.
Contestație CNSC Achiziții Publice: Care este durata procedurii în fața instanței de judecată?
Plângerea este soluţionată de urgenţă şi cu precădere, într-un termen ce nu va depăşi 45 de zile de la data sesizării legale a instanţei, în complete specializate în achiziţii publice, formate din 3 judecători.
Primul termen de judecată este de maximum 20 de zile de la data înregistrării plângerii, iar termenele ulterioare nu pot depăşi 15 zile.
În cazuri justificate, dacă instanţa nu ia hotărârea de îndată, poate dispune amânarea pronunţării pentru un termen de 5 zile.
Hotărârea motivată se redactează într-un termen de 7 zile de la pronunţare şi se comunică de îndată părţilor în cauză.
Contestație CNSC Achiziții Publice: Hotărârea instanței poate fi contestată?
Hotărârea prin care instanţa soluţionează plângerea este definitivă.
Contestație CNSC Achiziții Publice: Ce soluții poate pronunța instanța?
Instanţa, admiţând plângerea, modifică decizia CNSC, dispunând, după caz:
a) anularea în tot sau în parte a actului autorităţii contractante;
b) obligarea autorităţii contractante la emiterea unui act/adoptarea măsurilor necesare restabilirii legalităţii, cu indicarea clară şi precisă a operaţiunilor care urmează a fi realizate de autoritatea contractantă;
c) îndeplinirea unei obligaţii de către autoritatea contractantă, inclusiv eliminarea oricăror specificaţii tehnice, economice sau financiare discriminatorii din anunţul de participare, din documentaţia de atribuire sau din alte documente emise în legătură cu procedura de atribuire;
d) anularea procedurii de atribuire, în situaţia în care nu este posibilă remedierea actului atacat.
Instanţa, sesizată cu o plângere împotriva unei decizii prin care CNSC a soluţionat contestaţia prin soluţionarea unei excepţii procesuale, admiţând plângerea, desfiinţează decizia respectivă şi reţine cauza spre judecare pe fond, cu luarea în considerare a motivelor care au determinat desfiinţarea deciziei. În vederea respectării principiilor oralităţii, contradictorialităţii şi dreptului la apărare, soluţionarea pe fond a cauzei ca urmare a admiterii plângerii se face de instanţa de judecată la un termen distinct, care se stabileşte ulterior pronunţării soluţiei în ceea ce priveşte plângerea asupra excepţiei.
În cazul în care CNSC a analizat doar o parte dintre motivele invocate în contestaţie, iar instanţa consideră că plângerea împotriva deciziei Consiliului este întemeiată, admiţând plângerea, reţine cauza spre judecare pe fond, analizând motivele de contestaţie ce nu au format obiectul analizei Consiliului.
Instanţa poate respinge plângerea pe fond sau prin soluţionarea unei excepţii procesuale.
Contestație CNSC Achiziții Publice: Care sunt costurile formulării Contestației?
Costurile pentru formualrea contestației, constau în achitarea cauțiunii și a onorariului avocațial. Cauțiunea, se va recupera după soluționarea definitivă a contestație. Onorariul avocațial va fi negociat în funcție de complexitatea cauzei.
Contestație CNSC Achiziții Publice: Onorariul achitat avocatului poate fi recuperat de la autoritatea contractantă?
CNSC poate obliga, la cerere, partea în culpă, la plata cheltuielilor efectuate pentru soluţionarea contestaţiei. Cuantumul, detalierea şi documentele doveditoare ale cheltuielilor efectuate sunt prezentate în cerere, care trebuie depusă înainte de pronunţarea deciziei de soluţionare a contestaţiei.
De asemenea, și instanța de judecată, poate obliga la cerere partea căzută în pretenții să achite cheltuielile de judecată.
Trebuie precizat că procedura contestării la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor este una specială, ce derogă de la regulile prescrise de Codul de procedură civilă și de Codul administrativ, astfel că este necesară acordarea unei atenții deosebite condițiilor de formă și fond, prevăzute pentru înregistrarea unei contestații.
Pentru a putea fi identificate toate potențialele erori ale procedurii de achiziții publice, apte să atragă anularea procedurii și remedierea neregulilor, scrie-ne.
Un avocat Legio cu experiență, specializat pe contestații CNSC - achiziții publice va analiza cazul tău și îți va da cea mai potrivită soluție pentru tine.
Contestație CNSC Achiziții Publice: Cum te ajută Legio
1. Studiem documentația achiziției publice;
2. Oferim consultanță referitoare la legalitatea procedurii;
3. Redactăm contestația/plângerea la CNSC/instanță;
4. Formulăm concluzii scrise/apărări suplimentare în procedura derulată în fața Consiliului/a instanței
Contestație CNSC Achiziții Publice: Cazuri de succes din portofoliul Legio
Avocat Contestatii Achizitii Publice CNSC - Portofoliu și Cazuri de Succes
Cere informații / Trimite documente