Suspendarea permisului dupa 4-5 ani este nelegală: Premisa/Situația
S-a identificat o practică la nivelul mai multor servicii rutiere din țară, în sensul de a opera sancțiunea suspendării dreptului de a conduce după o perioadă considerabilă de timp de la data săvârșirii contravenției/data rămânerii definitive a hotărârii pronunțate cu privire la contestația formulată la instanță.
În concret, s-au înregistrat situații în care poliția a operat în sistem suspendarea dreptului de a conduce, chiar și după 4/5 ani de la data la care hotărârea, pronunțată de instanță, rămăsese definitivă.
Suspendarea permisului dupa 4-5 ani este nelegală: Argumentație
Conform dispoziţiilor art. 118 alin. (3) şi (4) din O.U.G. nr. 195/2002 (în forma anterioară) - „În termen de 15 zile de la data pronunţării hotărârii judecătoreşti prin care instanţa a respins plângerea împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei, contravenientul este obligat să se prezinte la serviciul poliţiei rutiere care îl are în evidenţă pentru a preda permisul de conducere. (5) Neprezentarea contravenientului în termenul prevăzut la alin. (4), în mod nejustificat, atrage majorarea cu 30 de zile a duratei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce.”
Raportat la aceste prevederi legale, este evident că unica repercusiune a nepredării permisului în termenul de 15 zile este aceea de adăugare a unei perioade suplimentare, de 30 de zile, legea neprecizând că sancțiunea nu va mai opera dacă nu se predă permisul. Așadar, serviciile rutiere operand cu întârziere sancțiunea suspendării, adaugă la lege, stabilind fără nici un criteriu, total aleatoriu momentul de debut al perioadei sancțiunii complementare, a suspendării dreptului de a conduce.
Prin Ordonanța nr. 1/2022, pentru a elimina orice dubiu cu privire la momentul de debut al operării sancțiunii complementare a suspendării dreptului de a conduce, s-a modificat art. 118, alin. (4) din O.U.G. nr. 195/2002, având următorul conținut - Suspendarea exercitării dreptului de a conduce se reia de drept începând cu ora 00.00 a zilei următoare celei în care a fost predat permisul de conducere, după rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti prin care instanţa a respins plângerea formulată împotriva procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei sau a admis-o în parte, menţinând sancţiunea contravenţională complementară aplicată, dar nu mai târziu de 30 de zile de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti.
Trebuie precizat că explicitarea cuprinsă în alin. (4), nu a vizat o modificare a aplicării O.U.G. nr. 195/2002, în expunerea de motive a Legii privind aprobarea Ordonanței Guvernului pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002, privind circulația pe drumurile publice, fiind prevăzut expres că – se clarifică aplicarea prevederilor art. 118, alin. (4) privind momentul reluării de drept a executării suspendării dreptului de a conduce.
Așadar, prin Ordonanța nr. 1/2022 nu a avut loc o modificare a art. 118, ci s-a urmărit numai clarificarea aplicării corecte a momentului operării suspendării dreptului de a conduce.
Obligaţia de a dispune suspendarea exercitării dreptului de a conduce face parte din etapa executării procesului-verbal de contravenţie şi astfel poate fi realizată în parametrii instituiţi de art. 120 alin. (1) şi art. 118 alin. (2) din O.U.G. nr. 195/2002, astfel că suspendarea trebuia să opereze începând cu expirarea termenului de 15 zile de la data rămânerii definitive a hotărârii pronunțate de instanță, în procedura plângerii contravenționale.
O interpretare contrară a textului legal, ar presupune ca executarea sancţiunii contravenţionale complementare să depindă doar de manifestarea de voinţă a contravenienților, concluzie de neacceptat întrucât ar face practic imposibilă executarea procesului-verbal de contravenţie.
Suspendarea permisului dupa 4-5 ani este nelegală: Concluzie
Adresa prin care se dispune suspendarea dreptului de a conduce începând cu o altă dată decât aceea stabilită conform prevederilor legale sus-citate, poate fi contestată la instanța competentă, sancțiunea suspendătii dreptului de a conduce urmând a fi înlăturată. Cere informații / Trimite documente